ΓΑΤΑΚΙ

Στην προσωπικότητα της γάτας, όπως και στους άλλους δυο τύπους χαρακτήρων, εντάσσονται τόσο άντρες όσο και γυναίκες. Αντίθετα, μέχρι πριν ορισμένα χρόνια πίστευαν ότι τα χαρακτηριστικά της γάτας ήταν "υγιή" στοιχεία του γυναικείου χαρακτήρα, αποκλειστικά: Η υποχωρητικότητα, η έλλειψη επιθετικότητας, η προσφορά, η αυταπάρνηση, η αδυναμία να υπάρξει και να φροντίσει μόνος του κάποιος τον εαυτό του, η εξάρτηση του από ένα αντικείμενο αγάπης - όλα αυτά δεν είναι πια κατά κανένα τρόπο στοιχεία μόνο του γυναικείου χαρακτήρα. Κι οι άντρες με την προσωπικότητα της γάτας, αντίστοιχα, δεν είναι καθόλου λιγότερο αρρενωποί από εκείνους πού ανήκουν στον τύπο του λιονταριού.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το φύλο σας, αν είστε γατάκι, έχετε μάθει να ψάχνετε και να βρίσκετε τη σιγουριά και την ασφάλεια, που χρειάζεστε μέσα στην αγάπη και την προστασία των άλλων. Αυτό ίσως να οφείλεται σε ορισμένους συναισθηματικούς παράγοντες της παιδικής σας ηλικίας. Πολύ πιθανόν, ένας από τους γονείς σας διέθετε δυνατή, κυριαρχική προσωπικότητα που σας επισκίαζε, σας φόβιζε και ταυτόχρονα σας εμπόδιζε να εκφραστείτε. Αναγκαστικά λοιπόν συνηθίσατε να καταπίνετε το θυμό σας, να καταπιέζετε την επιθετικότητά σας και να γίνετε όσο το δυνατό πιο ήσυχοι, τρυφεροί και διακριτικοί, για να σας δεχτεί και να του αρέσετε. Με τον καιρό, λοιπόν, προσαρμόσατε την συμπεριφορά σας ώστε να παίρνετε όλη την ασφάλεια και την αποδοχή που χρειάζεται ένα παιδί από έναν αυταρχικό γονιό. Κι αυτό συνεχίζετε και μετά την παιδική ηλικία, με αποτέλεσμα η ανάγκη σας να αγαπιέστε να είναι ο κινητήριος μοχλός της ζωής σας και να καταναλώνει όλη σας την προσπάθεια κι ενεργητικότητα.

Αν οι βαθμοί που συγκεντρώσατε στην πρώτη ομάδα ερωτήσεων είναι πάνω από 15, η διαμόρφωση της προσωπικότητας σας έχει βασιστεί αποκλειστικά στην ανάγκη σας για αποδοχή και στην τάση σας για υποχωρητικότητα. Δεν έχετε αντίρρηση να διαδραματίσετε δευτερεύοντα ρόλο, να καταπνίξετε την επιθετικότητα και τα εχθρικά σας συναισθήματα απέναντι σε άλλους, αρκεί να κερδίσετε τη συμπάθεια τους. Συνήθως βρίσκετε κάποιον απ' τον οποίο εξαρτάτε και γύρω απ' τον όποιο περιστρέφονται τα ενδιαφέροντα κι ολόκληρη η ζωή σας. Στόχος σας είναι να κερδίσετε την αγάπη, την τρυφερότητα, τη βοήθεια, την προστασία, ακόμα και την απλή παρουσία αυτού του άνθρωπου.

Έχετε δυσκολία να επιβάλλετε τον εαυτό σας κι αρκετές φορές βασανίζεστε από έντονα συμπλέγματα κατωτερότητας. Σας είναι δύσκολο να ζητάτε, αλλά και να παίρνετε. Για παράδειγμα, όταν παίζετε ένα παιχνίδι, είστε έτοιμοι να χάσετε - αλλά κι αν τύχει να κερδίσετε φροντίζετε να παρουσιάσετε με μελανά σημάδια τη νίκη σας. Και, φυσικά, κάνετε ότι μπορείτε για να μην νικήσετε, πράγμα που έχετε μάθει να καταφέρνετε με σημαντική επιτυχία. Σας είναι πολύ πιο εύκολο να παίζετε το ρόλο του υποτελούς παρά του αφέντη - κι επομένως αποδίδετε θαυμάσια σαν υπάλληλος παρά σαν εργοδότης.

Αν προκύψει κάποια σοβαρή διαφωνία ή γίνει ένας γερός καβγάς, προτιμάτε να το βάλετε στα πόδια παρά να αναγκαστείτε να αντιμετωπίσετε το θυμό και την επιθετικότητα των άλλων. Δεν είστε σε θέση ούτε να υπερασπίσετε τα δικαιώματα σας σαν εργαζόμενοι, ενοικιαστές ή καταναλωτές και προτιμάτε να παίζετε το ρόλο του θύματος. Αυτά βέβαια τα στοιχεία της προσωπικότητας σας, σας κάνουν θαυμάσιους υπαλλήλους, μέλη οργανώσεων κι ελκυστικούς τύπους για αυταρχικές προσωπικότητες, αλλά δεν παύουν να σας δημιουργούν οίκτο για τον εαυτό σας και να διαιωνίζουν την αδυναμία να τα βγάλετε πέρα μόνοι σας στη ζωή!

Συνήθως διαλέγετε θέσεις και επαγγέλματα πού σας κρατούν στην αφάνεια και δεν ανοίγουν μπροστά σας προοπτικές για επιτυχία. Ακόμα, όμως, κι αν σημειώσετε κάποιες επιτυχίες, προτιμάτε να τις μεταθέτετε σε άλλους παρά να εισπράξετε εσείς τα συγχαρητήρια και την αίγλη - που σας δημιουργούν πανικό... Αν είστε καλοφτιαγμένοι κι ελκυστικοί βρίσκετε κάποιο χαρακτηριστικό ή κάποιο σημείο του σώματος σας που, κατά τη γνώμη σας, υστερεί, κάνετε διάφορες προσπάθειες να τα... προβάλλετε και συγκεντρώνετε όλη την προσοχή σας σ' αυτό ανησυχώντας διαρκώς για την εμφάνιση σας...

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους σας είναι το να μένετε μόνοι. Δεν μπορείτε να απολαύσετε κάτι, αν δεν το μοιράζεστε με άλλους. "Μένω μόνος" σημαίνει για σας "δεν με θέλουν", "είμαι ανάξιος της αγάπης τους"... κι αυτή η σκέψη είναι ικανή να σας σκοτώσει - γιατί η ύπαρξή σας η ίδια εξαρτάται από την αναγνώριση των άλλων.
Αν δεν είστε ερωτευμένοι, είστε δυστυχείς. Η αγάπη σας προσφέρει την υπέρτατη πλήρωση και θα κάνετε ότι μπορείτε για να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε μια ερωτική σχέση. Έστω κι αν απέχει πολύ απ' το ιδανικό... Ο έρωτας έχει για σας μία ιδιαίτερη σημασία. Το αντικείμενο της αγάπης σας απορροφά τόσο, ώστε χάνετε την αίσθηση της ταυτότητας σας. Όλα τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα κι οι αξίες σας παίρνουν δεύτερη θέση μπροστά στο αγαπημένο σας πρόσωπο για το όποιο μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε παραχώρηση, να υποστείτε οποιαδήποτε στέρηση και καταπίεση - αρκεί να το έχετε κοντά σας. Αυτή την εξάρτηση και την αφοσίωση περιμένετε και από το πρόσωπο με το οποίο σχετίζεστε. Αυτή είναι και η μοναδική αξίωση πού έχετε από αυτό το άτομο κι επειδή η επιθυμία σας είναι τόσο μεγάλη, συνήθως καταφέρνετε να κάνετε πολύ στενές, μακροχρόνιες σχέσεις.

Σας αρέσει να θεωρείτε τον εαυτό σας καλό, γενναιόδωρο, αλτρουιστή, τρυφερό, υποστηρικτικό, μεγαλόψυχο, στοργικό κλπ. - μα πάνω απ' όλα... άγιο! Το βάρος τέτοιων υποχρεώσεων γίνεται, φυσικά, αβάσταχτο μερικές φορές και τότε αρπάζετε την ευκαιρία να ενοχοποιήσετε τον εαυτό σας πού δεν φτάνει στις προσδοκίες σας και να τον μισήσετε. Γιατί πιστεύετε πώς, μόνο αν είστε όλα τα παραπάνω, οι άλλοι θα σας αγαπήσουν και θα αναλάβουν τη φροντίδα σας, χωρίς την οποία η ζωή σας είναι άδεια και χωρίς σημασία. Αυτή η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η τρομερή προσπάθεια που καταβάλλετε να κερδίσετε τους άλλους, δεν σας αφήνουν πολλά περιθώρια να αξιοποιήσετε τις ουσιαστικές σας δυνατότητες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεστε σαν μετριότητα. Καταπνίγοντας κάθε φιλοδοξία, έχετε αποκτήσει τεράστια πείρα στα να κάνετε τον εαυτό σας να υποφέρει, προξενώντας τη λύπη, τον οίκτο, τη συμπάθεια και την τρυφερότητα των άλλων.

[ Εάν είσαστε Γατάκι ] [ Εάν είσαστε Λιοντάρι ] [ Εάν είσαστε Αετός ]

[ Συμβουλές ]Προηγούμενη Σελίδα        http://www.Test.idx.gr        Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on se.gr