Κρόνος
Ο πλανήτης των δακτυλίων, είναι ο έκτος σε σειρά από τον Ήλιο. Αυτός ο γιγάντιος πλανήτης είναι περισσότερο από εννιά φορές πιο μακριά απ’ ότι η Γη από τον Ήλιο. Η μέση απόσταση είναι περίπου 1370 εκατομμύρια (ή 1,370 δισεκατομμύρια) χιλιόμετρα. Αν πετούσατε με το αεροπλάνο, θα χρειαζόσασταν 163 χρόνια για να διανύσετε την απόσταση από τον Ήλιο μέχρι τον Κρόνο, ενώ με το αυτοκίνητο σε 1.396 χρόνια.
Mάζα 95,18
Όγκος 744
Διάρκεια ημέρας 10,67 ώρες
Mέση θερμοκρασία -180
Δορυφόροι 18
Διάρκεια έτους (περίοδος τροχιάς) 29,46 χρόνια

ΚΡΟΝΟΣ

Ο έκτος πλανήτης σε σειρά από τον ήλιο του ηλιακού μας συστήματος με απόσταση περίπου 1.426 εκ. χλμ. Ο χρόνος περιστροφής του γύρω από τον ήλιο είναι 29,458 γήινα χρόνια και γύρω από τον εαυτό του 10 ώρες και 15 λεπτά. Περιβάλλεται από σύστημα δακτυλίων, μοναδικό σε ολόκληρο τον Ουρανό. Οι δακτύλιοι βρίσκονται στην προέκταση του ισημερινού του πλανήτη, ο οποίος σχηματίζει γωνία 27 μοίρες με την ελλειπτική τροχιά. Στην περιοχή που διαφεντεύεται από το ομορφότερο στολίδι του ηλιακού μας συστήματος η παγωνιά είναι κυρίαρχη, αφού ο Κρόνος, όπως συμβαίνει και με τον Δία, θερμαίνεται περισσότερο από την εσωτερική του θερμότητα παρά από τη θερμότητα που παίρνει από τον ήλιο, ο οποίος βρίσκεται σε μέση απόσταση 1,4 δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων.

Χαρακτηριστικό του πλανήτη είναι η ύπαρξη τόσο σκοτεινών όσο και ανοιχτόχρωμων νεφών. Μέσα στα σύννεφα που τον περιβάλλουν, οδοντωτές λευκόχρωμες ζώνες εντοπίζουν την τοποθεσία των αέριων ρευμάτων που προωθούν τις καιρικές συνθήκες του πλανήτη με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 1.800 χλμ. την ώρα, ενώσε άλλες περιοχές τα σύννεφα δημιουργούν ανεμοθύελλες πουεκτείνονται στο μέγεθος της Ασίας.

Xωρίς αμφιβολία, το επικρατέστερο χαρακτηριστικό των φωτογραφιών που πήραμε από εκεί ήταν το καταπληκτικό σύστημα των δακτυλίων του. Συνολικά, θα πρέπει να υπάρχουν δέκα χιλιάδες δακτύλιοι που περικυκλώνουν τον πλανήτη, όπως οι ραβδώσεις ενός δίσκου γραμμοφώνου. Υπάρχουν κυκλικοί δακτύλιοι, διεστραμμένοι δακτύλιοι, ογκώδεις δακτύλιοι, και δακτύλιοι-πλεξούδες, οι οποίοι περιλαμβάνουν μόρια σκόνης, αμέτρητα κομμάτια πάγου και βράχους με μέγεθος λεωφορείων.Αρχίζουν από την κορυφή σχεδόν των νεφών του Κρόνου και εκτείνονται μέχρι την απόσταση των 274.000 χλμ., ενώ το πάχος τους δεν ξεπερνάει το ένα χιλιόμετρο. Συγκριτικά είναι σαν να είχαμε μια πίτα με διάμετρο 1.400 μέτρων και πάχος πέντε χιλιοστών.

Φυσικά, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκαν τα δαχτυλίδια αυτά. ίσως, όταν σχηματίστηκε ο Κρόνος, να άφησε κοντά του αχρησιμοποίητα υλικά που δεν κατόρθωσαν να συμπτυχθούν σε κάποιον δορυφόρο.ίσως πάλι,ένας από τους δορυφόρους του Κρόνου να πλησίασε πάρα πολύ κοντά στον πλανήτη, οπότε η βαρυτική του δύναμη τον διέσπασε σχηματίζοντας το σύστημα των δακτυλίων του. Είναι επίσης πιθανόν το σύστημα των δακτυλίων να "ανανεώνεται" από την διάλυση κάποιων δορυφόρων του Κρόνου, ενώ σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια δεν πρόκειται να υφίστανται καθόλου αφού τα σώματα που τους αποτελούν έλκονται σιγά σιγά προς την επιφάνεια του Κρόνου όπου και θα καταστραφούν.

Η ισημερινή διάμετρός του είναι 120.160 χλμ. eνώ η διάμετρος των πόλων του είναι 107.520 χλμ. Ο όγκος και η μάζα του Κρόνου είναι 763 και 95 φορές μεγαλύτερα αντίστοιχα, από αυτές της Γης. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του υπολογίζεται σε -150 βαθμούς. Όπως ο Δίας, έτσι και ο Κρόνος είναι ένας αέριος γίγαντας που αποτελείται κυρίως από υδρογόνο (75%) αναμιγμένο με ήλιο (24%), και ίχνη νερού, μεθανίου και αμμωνίας που σχηματίζουν μια βαριά δηλητηριώδη ατμόσφαιρα. Η πυκνότητα του είναι η μικρότερη από όλους τους πλανήτες, και για τον όγκο του είναι τόσο ελαφρύς ώστε αν τον ρίχναμε σε έναν τεράστιο ωκεανό θα μπορούσε να επιπλεύσει. Αν και ο Κρόνος δεν είναι τόσο όμορφα χρωματισμένος όσο ο Δίας, συναντήσαμε και εδώ καταιγίδες και ατμοσφαιρικές αναταραχές που κινούνται στα ψηλότερα στρώματα των νεφών.

Οι άνεμοι κινούνται γύρω από τον πλανήτη με μεγάλες ταχύτητες που φτάνουν στον ισημερινό τα 1.800 χλμ. την ώρα δημιουργώντας στο διάβα τους ρεύματα και κύματα συμπίεσης που σχηματίζουν αιθέριους κύκλους και συστροφές. Το 1990 μάλιστα το διαστημικό τηλεσκόπιο Χάμπλ είχε διακρίνει μια μεγάλη καταιγίδα με την μορφή ενός τεράστιου άσπρου σύννεφου.'Οπως και στον Δία έτσι και στον Κρόνο υπάρχουν ζώνες νεφών παράλληλες με τον ισημερινό, οι οποίες όμως είναι αρκετά δυσδιάκριτες αλλά και αρκετά πλατιές στον ισημερινό. Ορισμένες μάλιστα από τις ζώνες αυτές έχουν μικρότερη θερμοκρασία από άλλες που είναι πιο φωτεινές. Τα νέφη αυτά, που αποτελούνται από παγοκρυστάλλους αμμωνίας και νερού, μπορεί να διατηρούν τα γενικά τους χαρακτηριστικά αλλά οι λεπτομέρειές τους αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου λόγω της βίαιης κίνησής τους.

Οι δακτύλιοι του Κρόνου προβλημάτισαν το Γαλιλαίο, ο οποίος προσπάθησε να τους εξηγήσει με την υπόθεση ότι ο πλανήτης είναι τρίδυμος. Τη λύση τελικά έδωσε ο Ολλανδός αστρονόμος Χουίγκες, 45 χρόνια αργότερα. Λίγο αργότερα ο Κασίνι διέκρινε ότι ο δακτύλιος δεν ήταν συνεχής, αλλά χωριζόταν από μια λεπτή γραμμή. Τέλος στα μέσα του 19ου αι. ο Μοντ διέκρινε και έναν επιπλέον εσωτερικό δακτύλιο, τον τρίτο κατά σειρά. Οι τρεις αυτοί δακτύλιοι αποτελούνται από σωματίδια που περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη. Εξαιτίας της απόστασης φαίνονται ως συμπαγές σώμα. Το πλάτος αυτών των δακτυλίων είναι 81.000 χλμ. του εξωτερικού του εξωτερικού, 26.000 χλμ. του μεσαίου και 16.000 χλμ. του εσωτερικού. Αντίθετα, το πάχος τους είναι πολύ μικρό και μόλις φτάνει τα 15 χλμ. Τον Ιούλιο του 2004 η διαστημοσυσκευή "Κασίνι" θα βρίσκεται στο κρόνιο σύστημα. Και σίγουρα τότε θα γνωρίσουμε πολύ περισσότερα για το μοναδικό αυτό πλανήτη, ο οποίος την αρχαιότητα αντιμετωπιζόταν σαν ένα περιπλανώμενο φωτεινό σημείο στο νυχτερινό ουρανό.

ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ

Γύρω από τον πλανήτη Κρόνο, περιστρέφονται 9 δορυφόροι. Ο Τιτάνας, με διάμετρο 4.560 χλμ., είναι ο μεγαλύτερος. Είναι αξιοσημείωτος, γιατί από όλους τους δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος είναι ο μόνος που περιβάλλεται από ατμόσφαιρα. Οι υπόλοιποι κατά σειρά μεγέθους είναι: Ρέα (διάμετρος 1.600 χλμ.), Ιαπετός (διάμετρος 1.280 χλμ.), Τέθης (διάμετρος 800 χλμ.), Διόνη (διάμετρος 800 χλμ.), Εγκέλαδος (διάμετρος 560 χλμ.) και Υπερίωνας, Μίμας και Φοίβη με διάμετρο μικρότερη των 500 χλμ.

Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα - Κατάλογος