Σε τι διαφέρουν οι κομήτες από τους μετεωρίτες;


Οι κομήτες είναι, συνήθως, μεγάλα σε μέγεθος αντικείμενα, τα οποία κινούνται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. H τροχιά του πλανήτη μας είναι σχεδόν κυκλική, ενώ η πορεία που ακολουθεί ένας κομήτης είναι περισσότερο ελλειπτική. Η τροχιά του αυτή θα τον φέρει σε μικρή απόσταση από τον Ήλιο, όπου μπορεί να είναι ορατός σε εμάς, όπως ο Hale- Bopp, και στη συνέχεια θα χαθεί με ταχύτητα στο μακρύτερο σημείο του ηλιακού μας συστήματος.


Οι κομήτες επανεμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Κάποιες φορές, χρειάζονται αρκετές εκατοντάδες χρόνια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μόνον λίγοι μήνες. Ένα παράδειγμα είναι ο κομήτης του Χάλεϊ που θα επιστρέψει στην περιοχή κοντά στην Γη σε 76 χρόνια περίπου. Όταν βλέπουμε έναν κομήτη στον ουρανό, αν και μοιάζει να κινείται ελάχιστα, στην πραγματικότητα ταξιδεύει με ταχύτητα εκατοντάδων μιλίων την ώρα. Αυτό συμβαίνει, γιατί βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τη Γη και, συνήθως, κινείται προς το μέρος μας.


Σε ότι αφορά τη σύνθεση τους, οι κομήτες αποτελούνται από παγωμένο νερό, διοξείδιο του άνθρακα, σκόνη, πετρώματα και άλλα σωματίδια. Καθώς, λοιπόν, πλησιάζει τον Ήλιο, το ηλιακό φως θερμαίνει τον πάγο, ο οποίος και υποβάλλεται σε εξάχνωση (περνά, δηλαδή, από τη στερεή μορφή απευθείας στην αέρια). Το αέριο αυτό απομακρύνεται από τον Ήλιο και είναι ακριβώς εκείνο που εμείς βλέπουμε ως ουρά του κομήτη.


Οι μετεωρίτες, από την άλλη, είναι αρκετά διαφορετικοί, αλλά κάποιες φορές παρουσιάζουν ομοιότητες με τους κομήτες. Ο μετεωρίτης είναι μία μικρή πέτρα, καμία φορά μικρότερη και από τον κόκκο της άμμου. Περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, αλλά γίνεται ορατός, μόνο εάν εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα.


Όταν συμβαίνει αυτό, ο μετεωρίτης θερμαίνεται και κάνει την ατμόσφαιρα γύρω του να λάμπει. Κινείται με μεγάλη ταχύτητα και η "πτήση του" διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα. Κάθε χρόνο, παρατηρούνται πολλές καταιγίδες μετεωριτών, όταν η Γη περνά μέσα από το σύννεφο σκόνης που αφήνει πίσω του ένας κομήτης.


Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα - Κατάλογος