Αστροναύτες - Η κατακτητές του διαστήματος

Οι άνθρωποι είχαν ανέκαθεν την επιθυμία να εξερευνούν οτιδήποτε βρίσκεται γύρω τους. Ετσι αφού εξερεύνησαν τη γη και τη θάλασσα, θέλησαν να κατακτήσουν τον αέρα και ακόμα περισσότερο το διάστημα.

Το πρώτο αεροπλάνο πέταξε στα τέλη του περασμένου αιώνα. Ομως οι προσπάθειες για την κατάκτηση του διαστήματος άρχισαν στις αρχές του νέου αιώνα.
Πολλά πειράματα γίνονταν για να διαπιστωθεί αν μπορεί ένα σκάφος να υπερνικήσει την έλξη της γης, να ξεπε-ράσει τη γήινη ατμόσφαιρα και να βγει στο διάστημα.


Οι έρευνες αποδειξαν ότι ένα τέτοιο εγχείρημα ήταν δυνατό. Ετσι οι πρώτες δοκιμές έγιναν με μη επανδρωμένα διαστημικά σκάφη καθώς και με διαστημικά σκάφη που μετέφεραν πειραματόζωα.
Οι τότε Σοβιετικοί ολοκλήρωσαν πρώτα ένα τέτοιο πρόγραμμα και η λαϊκα, ένα μικρό σκυλάκι ήταν το πρώτο ζωντανό ον που ταξίδεψε στο διάστημα. Ομως αυτό δεν ήταν αρκετό και τα προγράμματα συνεχίστηκαν με σκοπό την αποστολή τεχνητού δορυφόρου της γης, ο οποίος θα έστελνε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το διάστημα.
Ο πρώτος δορυφόρος ήταν ο Σπούτινκ Ι ο οποίος τέθηκε από τους Σοβιετικούς σε τροχιά γύρω από τη γη. Όμως παρ? όλες τις αποστολές αυτές το πιο σημαντικό εγχείρημα, η αποστολή του ανθρώπου στο διάστημα δεν είχε ολοκληρωθεί.

Ετσι γίνονταν πυρετώδεις εργασίες μέσα από την κατασκευή διαστημόπλοιου που θα μπορούσε να μεταφέρει και να επιστρέψει σώο έναν άνθρωπο απο το διάστημα στη γη. Και πάλι χάρις στη θέληση και την επιμονή του ανθρώπου επιτεύχθηκε και αυτός ο στόχος και στις 12 Απριλίου 1961 ο Σοβιετικός Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα.Σπούτνικ


Ο Γκαγκάριν εκτοξεύτηκε με το διαστημόπλοιο ?Βοστόκ? και αφού έκανε μια περιστροφή γύρω από τη γη σε 1 ώρα και 48 λεπτά επέστρεψε στη γη. Δυστυχώς όμως ο διάσημος πρωτοπόρος του διαστήματος βρήκε τραγικό θάνατο στις 27 Μαρτίου του 1968 σε αεροπορικό δυστύχημα, ενώ δοκίμαζε έναν νέο τύπο μαχητικού αεροσκάφους.
Παρόλο που ο άνθρωπος κατάφερε να ταξιδέψει στο διάστημα έμεινε ανεκπλήρωτος ακόμη ένας μεγάλος πόθος του ανθρώπου να πατήσει στη σελήνη. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Αμερικής να επιτύχει αυτό το στόχο και να στείλει πρώτη ένα επανδρωμένο διαστημόπλοιο στη σελήνη.

Το διαστημικό πρόγραμμα ονομάστηκε Απόλλων και το διαστημόπλοιο Απόλλων 11.
Το πλήρωμά του ήταν τρεις αμερικανοί αστροναύτες : ο κυβερνήτης Νηλ Αρμστρονγκ και τα μέλη του πληρώματος Ε. Ολκτριν και Μ. Κόλλινς. Η εκτόξευση έγινε τις 16 Ιουλίου 1969 και το πρόγραμμα θα ολοκληρώνονταν στις 24 Ιουλίου.

Διαστημικός
σταθμός MIR

 

Στις 20 Ιουλίου η σεληνάκατος με τους τρεις αστροναύτες προσσεληνώθηκε στη θάλασσα της γαλήνης και στις 21 Ιουλίου 1969. Ο Νηλ Αρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη σελήνη. Επειτα από το ιστορικό αυτό επίτευγμα έγιναν παρά πολλά διαστημικά προγράμματα με σκοπο την κατάκτηση του διαστήματος.

Ομως τα πιο σημαντικά γεγονότα συνέβησαν το 1986 όταν ο Ρωσικός διαστημικός σταθμός Μηρ τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη γη και στις 4 Ιουνίου 1997, όταν το σκάφος του Path Jinder έφτασε στην επιφάνεια του πλανήτη Αρη και το μικρό όχημα sojourner άρχισε να στέλνει φωτογραφίες από την επιφάνεια του πλανήτη.

Στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιηθεί η δημιουργία δεύτερου διαστημικού σταθμού που τμήματά του θα αρχίσουν να στέλνονται τον Αύγουστο του 1998 και θα ολοκληρωθεί τις αρχές του έτους 2004.

Βέβαια ο μεγαλύτερος στόχος του ανθρώπου, να πατήσει στον Αρη, πιστεύεται ότι θα ολοκληρωθεί τις πρώτες δεκαετίες τις επόμενης χιλιετίας.

 

Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα - Κατάλογος